top of page

Live Plants 

Chiku or Sapota (Achras zapota) cultivated in India for its fruit value, The fruit is a native of Mexico and other tropical countries of South America. Sapota is suitable  in the states of Gujarat, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Madhya pradesh Chhattisgarh  and Kerala.The fruit is mostly consumed indigenously. Export constituted only a very minor fraction of production.Alluvial, sandy loam, red laterite and medium black soils with good drainage are ideal for cultivation of sapota. Planting can be done in any season provided irrigation facilities are available. Grafts are usually planted in the beginning of the rainy season. In areas which experience heavy rainfall the crop can be planted as late as September.

चीकू या सपोटा (अचरस जपोटा) भारत में इसके फल मूल्य के लिए खेती की जाती है, फल मेक्सिको और दक्षिण अमेरिका के अन्य उष्णकटिबंधीय देशों का मूल निवासी है। सपोटा गुजरात, महाराष्ट्र, कर्नाटक, तमिलनाडु, आंध्र प्रदेश, मध्य प्रदेश छत्तीसगढ़ और केरल राज्यों में उपयुक्त है। फल ज्यादातर स्वदेशी रूप से खाया जाता है। निर्यात उत्पादन का केवल एक बहुत ही छोटा अंश होता है। जलोढ़, रेतीली दोमट, लाल लेटराइट और अच्छी जल निकासी वाली मध्यम काली मिट्टी चीकू की खेती के लिए आदर्श होती है। रोपण किसी भी मौसम में किया जा सकता है बशर्ते सिंचाई की सुविधा उपलब्ध हो। ग्राफ्ट आमतौर पर बरसात के मौसम की शुरुआत में लगाए जाते हैं। जिन क्षेत्रों में भारी वर्षा होती है, वहां फसल सितंबर के अंत तक लगाई जा सकती है।

Chiku or Sapota/ चीकू

Chiku or Sapota (Achras zapota) cultivated in India for its fruit value. चीकू या सपोटा की बुवाई जुलाई-अगस्त माह में मानसून आने के बाद की जा सकती है।

Rs. 350-550/Plant

Fig  or Ajeer  (Ficus carica ) cultivated in India for its fruit value  recently, The fruit is a native of Turkey. It is suitable  in the states of Gujarat, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Madhya pradesh Chhattisgarh.  The fruit is mostly consumed indigenously. fraction of production.
Well drain , sandy loam, red laterite and medium black soils with good drainage are ideal for cultivation of Anjeer. Planting can be done in any season provided irrigation facilities are available. Grafts are usually planted in the beginning of the rainy season. In areas which experience heavy rainfall the crop can be planted as late as September.

अंजीर (फिकस कैरिका) हाल ही में भारत में इसके फल मूल्य के लिए खेती की गई, फल तुर्की का मूल निवासी है। यह गुजरात, महाराष्ट्र, कर्नाटक, तमिलनाडु, आंध्र प्रदेश, मध्य प्रदेश छत्तीसगढ़ राज्यों में उपयुक्त है। फलों का सेवन ज्यादातर स्वदेशी रूप से किया जाता है। 

अंजीर की खेती के लिए अच्छी नाली, रेतीली दोमट, लाल लेटराइट और अच्छी जल निकासी वाली मध्यम काली मिट्टी आदर्श हैं। रोपण किसी भी मौसम में किया जा सकता है बशर्ते सिंचाई की सुविधा उपलब्ध हो। ग्राफ्ट आमतौर पर बरसात के मौसम की शुरुआत में लगाए जाते हैं। जिन क्षेत्रों में भारी वर्षा होती है, वहां फसल सितंबर के अंत तक लगाई जा सकती है।

Fig /अंजीर

Fig or Ajeer (Ficus carica ) Planting can be done in any season provided irrigation facilities are available. अंजीर फल शहतूत परिवार में फूलों के पौधे की एक एशियाई प्रजाति है।

Rs. 200- 300 /Plant

Guava is a fast growing evergreen  tree that can grow to a height of 3-10 m. The fruit has a yellow skin and white, yellow, or pink flesh. Guava (Psidium guajava) is one of the important commercial fruits in India. It is the fourth most important fruit after mango, banana and citrus.It tolerates high temperatures and drought conditions prevalent in north India in summers.
Varieties:
‘Lucknow 49'–medium-large with cream-white, thick flesh, few seeds; acid-sweet; good quality; heavy bearer; high in pectin and good for jelly; halves good for canning.
‘Safeda'–of medium size, with very thin skin, thick, white flesh, few seeds. Outstanding quality for canning. A famous guava, widely planted, but susceptible to wilt and branches are brittle and break readily.
‘PinkTiawan’-of medium size, slightly oblate; deep-pink skin, creamy-white flesh, moderate amount of seeds, very sweet flavor (0.34-2.12% acid, 9 to 11.36% sugar); heavy bearer; good keeping quality; good for canning.

अमरूद एक तेजी से बढ़ने वाला सदाबहार पेड़ है जो 3-10 मीटर की ऊंचाई तक बढ़ सकता है। फल में एक पीली त्वचा और सफेद, पीला या गुलाबी  होता है।  यह गर्मियों में उत्तर भारत में प्रचलित उच्च तापमान और सूखे की स्थिति को सहन करता है।
किस्में:
'लखनऊ 49'-मध्यम-बड़ा क्रीम-सफ़ेद, गाढ़ा , कुछ बीज; एसिड-मीठा; अच्छी गुणवत्ता; भारी वाहक; पेक्टिन में उच्च और जेली के लिए अच्छा; आधा डिब्बाबंदी के लिए अच्छा है।
'सफेडा' - मध्यम आकार का, बहुत पतली त्वचा के साथ, मोटा, सफेद, कुछ बीज। डिब्बाबंदी के लिए उत्कृष्ट गुणवत्ता। एक प्रसिद्ध अमरूद, व्यापक रूप से लगाया जाता है, लेकिन विल्ट और शाखाओं के लिए अतिसंवेदनशील होते हैं और आसानी से टूट जाते हैं।
'पिंक ' - मध्यम आकार का, थोड़ा चपटा; गहरी-गुलाबी त्वचा, मलाईदार-सफेद, मध्यम मात्रा में बीज, बहुत मीठा स्वाद (0.34-2.12% एसिड, 9 से 11.36% चीनी); भारी वाहक; अच्छी रखने की गुणवत्ता; कैनिंग के लिए अच्छा है।

Guava / अमरूद

Guava (Psidium guajava) is one of the important commercial fruits in India. It is the fourth most important fruit after mango, banana and citrus. अमरूद (Psidium guajava) भारत के महत्वपूर्ण व्यावसायिक फलों में से एक है। यह आम, केला और साइट्रस के बाद चौथा सबसे महत्वपूर्ण फल है।

Rs. 150-250/Plant

Originated in Indian subcontinent and most loving in pan India level. Hybrid varieties can be cultivated in trough out in India. Water requirement is considerably high. Fruit having good market price and very easy saleable.  
भारतीय उपमहाद्वीप में उत्पन्न और अखिल भारतीय स्तर पर सबसे अधिक प्यार करने वाला। भारत में ट्रफ आउट में संकर किस्मों की खेती की जा सकती है। पानी की आवश्यकता काफी अधिक है। फलों का बाजार भाव अच्छा होता है और आसानी से बेचा जा सकता है।

Jackfruit/कटहल

Originated in Indian subcontinent and most loving in pan India level. भारतीय उपमहाद्वीप में उत्पन्न और अखिल भारतीय स्तर पर सबसे ज्यादा पसंद की जाने वाली सब्जी

Rs. 100- 400/Plant

 Kagzi lime (Pati lime, Spur lime, Acid lime, Mexican lime) in Hindi is known as 'Neebu or Nimbu', whereas in Gujarati, it is known as ‘limbu’, which belongs to the family Rutaceae. 
Lime is popular for its beautiful appearance and pleasing flavor and for its excellent food qualities.

Lemon / नींबू

lime is one of the most important horticultural crops in India.
नींबू भारत में सबसे महत्वपूर्ण बागवानी फसलों में से एक है।

Rs. 150-450 /Plant

India ranks first among world’s mango producing countries accounting for about 50% of the world’s mango production. The fruit is very popular with the masses due to its wide range of adaptability, high nutritive value, richness in variety, delicious taste and excellent flavour.  It is a rich source of vitamin A and C. The fruit is consumed raw or ripe.  Mango is well adapted to tropical and sub-tropical climates. It thrives well in almost all the regions of the country   High Quality Grafted plants suitable for Big farms and small gardeners. Verities includes Mallika, Amrapali, Alphanso, Totapari, Langada, Chosa, Himshikhar, Dussehri etc . Plant size available form 2ft to 7 ft. 

भारत दुनिया के आम उत्पादक देशों में पहले स्थान पर है, जो दुनिया के आम उत्पादन का लगभग 50% हिस्सा है। अनुकूलता की विस्तृत श्रृंखला, उच्च पोषक मूल्य, विविधता में समृद्धि, स्वादिष्ट स्वाद और उत्कृष्ट स्वाद के कारण यह फल आम जनता के बीच बहुत लोकप्रिय है। यह विटामिन ए और सी का एक समृद्ध स्रोत है। फल को कच्चा या पका हुआ खाया जाता है। आम उष्णकटिबंधीय और उपोष्णकटिबंधीय जलवायु के अनुकूल है। यह देश के लगभग सभी क्षेत्रों में बड़े खेतों और छोटे बागवानों के लिए उपयुक्त उच्च गुणवत्ता वाले ग्राफ्टेड पौधों में अच्छी तरह से पनपता है। वेराइटी में मल्लिका, आम्रपाली, अल्फांसो, तोतापरी, लंगड़ा, चोसा, हिमशिखर, दशहरी आदि शामिल हैं। पौधे का आकार 2 फीट से 7 फीट तक उपलब्ध है।

Mango /फलों का राजा आम

Called the king of fruits. India has the richest collection of mango cultivars. फलों का राजा आम जनता के बीच बहुत लोकप्रिय है

Rs. 150 - 650/plant

Moringa oleifera is a fast-growing, drought-resistant tree of the family Moringaceae, native to the Indian subcontinent. Cultivated for Leaf, Pod and flowers. In Mordern dietary culture it considered as super food. Having huge export potential. भारतीय उपमहाद्वीप के मूल निवासी मोरिंगासी परिवार का एक तेजी से बढ़ने वाला, सूखा प्रतिरोधी पेड़ है। पत्ती, फली और फूलों के लिए खेती की जाती है। आधुनिक आहार संस्कृति में इसे सुपर फूड माना जाता है। निर्यात की अपार संभावनाएं हैं। भारत के मूल निवासी, उत्तरी भारत के उप हिमालयी क्षेत्रों में जंगली होते हैं और अब उष्णकटिबंधीय और उपोष्णकटिबंधीय क्षेत्रों में दुनिया भर में उगाए जाते हैं। भारत में यह पूरे उपमहाद्वीप में अपनी कोमल फलियों के लिए और इसके पत्तों और फूलों के लिए भी उगाया जाता है। मोरिंगा की फली दक्षिण भारतीय व्यंजनों में एक बहुत ही लोकप्रिय सब्जी है और अपने विशिष्ट आकर्षक स्वाद के लिए मूल्यवान है।

Moringa / सहजन

Moringa is one of the world’s most nutritious crops मोरिंगा दुनिया की सबसे पौष्टिक फसलों में से एक है

Rs. 20 - 40 /Plant

Mandarin orange (Citrus reticulata) is most common among citrus fruits grown in India. It occupies nearly 40% of the total area under citrus cultivation in India.Best quality planting material suitable for farms and small garden. All grafted and in good health. Plant hight can grow up to 6 mtr. Suitable for MP, MH, CG, UP.   require considerable amounts of sunshine and water.Citrus industry in India is the third largest fruit industry of the country after mango and banana.
भारत में उगाए जाने वाले खट्टे फलों में ऑरेंज (साइट्रस रेटिकुलाटा) सबसे आम है। यह भारत में साइट्रस की खेती के तहत कुल क्षेत्रफल का लगभग 40% है।  भारत में साइट्रस उद्योग आम और केले के बाद देश का तीसरा सबसे बड़ा फल उद्योग है।पर्याप्त मात्रा में धूप और पानी की आवश्यकता होती है।
खेतों और छोटे बगीचे के लिए उपयुक्त सर्वोत्तम गुणवत्ता वाली रोपण सामग्री। सभी ग्राफ्टेड और अच्छे स्वास्थ्य में। पौधे की ऊंचाई 6 मीटर तक बढ़ सकती है। एमपी, एमएच, सीजी, यूपी के लिए उपयुक्त।

Orange / संतरा

Evergreen tree with a productive lifespan of 50-60 years/सदाबहार वृक्ष जिसका उत्पादक जीवन काल 50-60 वर्ष है,

Rs. 200-250/Plant

पपीता एक उष्णकटिबंधीय फल है जो समुद्र तल से 1000 मीटर तक देश के हल्के उपोष्णकटिबंधीय क्षेत्रों में पनपता है। भारत में पपीते की खेती के लिए उत्तम जलवायु परिस्थितियाँ हैं। सर्दियों के मौसम में 12-14 डिग्री सेल्सियस से कम तापमान कई घंटों तक इसके विकास और उत्पादकता पर महत्वपूर्ण प्रभाव डालता है। पपीते की खेती पानी के रुकने, तेज हवाओं और पाले के प्रति संवेदनशील होती है।

पपीते का उत्पादन कुल फल उत्पादन क्षेत्र का 1.9% है, और इसका उत्पादन भारत की कुल फल फसलों का लगभग 6.6% है।

Papaya /पपीता

Among all the fruit crops, papaya produce the highest yield per unit area. सभी फल फसलों में, पपीता प्रति इकाई क्षेत्र में सबसे अधिक उपज देता है।

Rs 20- 40/Plant

Pomegranate (Punica granatum) is one of the commercially important fruit crops of India. Plant started fruiting after 3-4 years of plantation. Plant require good take care and fertigation. Overall excellent crop for profitable farming. Pomegranate grows well under semi-arid conditions and can be grown at an altitude of 500 m. above m.s.l.. It thrives well under hot, dry summer and cold winter provided irrigation facilities are available. The tree requires hot and dry climate during fruit development and ripening.  

अनार (पुनिका ग्रेनटम) भारत की व्यावसायिक रूप से महत्वपूर्ण फल फसलों में से एक है। पौधा रोपण के 3-4 वर्ष बाद फलने लगा। पौधे को अच्छी देखभाल और उर्वरता की आवश्यकता होती है। लाभदायक खेती के लिए कुल मिलाकर उत्कृष्ट फसल। अनार अर्ध-शुष्क परिस्थितियों में अच्छी तरह से बढ़ता है और इसे 500 मीटर की ऊंचाई पर उगाया जा सकता है। एमएसएल से ऊपर। यह गर्म, शुष्क गर्मी और ठंडी सर्दी के तहत अच्छी तरह से पनपता है बशर्ते सिंचाई की सुविधा उपलब्ध हो। फल के विकास और पकने के दौरान पेड़ को गर्म और शुष्क जलवायु की आवश्यकता होती है।

Pomegranate/अनार

Most promising horticulture crop and becoming popular in indian farmers. अनार (पुनिका ग्रेनटम) भारत की व्यावसायिक रूप से महत्वपूर्ण फल फसलों में से एक है।

Rs. 120- Rs.350/Plant

vr-international-10188631-5ecfb986.jpeg
bottom of page